Themadag Varkenspest ’97 – Vrijdag 4 februari 2022

Varkenspest ’97; voor velen van ons een periode die in ons geheugen staat gegrift. En misschien wel stiekem na al die jaren meer pijn oproept bij de herinnering daaraan, dan dat we zouden willen.

Vrijdag 4 februari 2022 organiseer ik een themadag rondom Varkenspest ’97.
Om onze verhalen te delen. Wij zelf, met onze verhalen zijn het uitgangspunt van die dag.

Of je destijds varkensboer was of nu nog bent en of dat je dieren werden geruimd of niet. Of je nu ‘alleen maar’ partner was van, zoon of dochter -hoe jong ook-. Of je bestuurder was en het collectief moest vertegenwoordigen, veearts, transporteur, ambtenaar, bankmedewerker en met boeren aan de keukentafel zat. Misschien wel toen en nu allang niet meer. 
Je bent er die dag als mens. Als mens met jouw verhaal. Jouw verhaal, dat toch -en misschien wel geheel onbewust- ineens een heel andere wending nam na die ene 4 februari 1997.

En als je denkt; dat is niks voor mij, dat is al zo lang geleden, dan kom je niet.
Maar mocht je ineens iets voelen, misschien wel heel subtiel. Je hart sneller voelen kloppen, je voeten de grond niet meer raken, je maag ineenkrimpen, een brok in je keel voelen opkomen, je ademhaling versnellen, beginnen te trillen of lichtjes het bloed uit je hoofd weg voelen trekken. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat de crisis met al haar pijn, nog een plekje wil krijgen in jouw systeem. Dat van jouw, jouw familie of het familiebedrijf.
Of mocht je je bij het lezen van dit artikel ineens wéér opwinden over de beslissingen van destijds en de gang van zaken van toen?
Stuit je in je huidige leven vaak op weerstand -al dan niet in een andere context-, machteloosheid, schuldgevoel, ervaar je gedoe met de buren of stroefheid binnen de bedrijfsvoering of bij de bedrijfsontwikkeling?
Wanneer gezien en erkend wordt wat gezien en erkend wil worden, lucht dat letterlijk op en geeft dat rust. Rust voor jou, voor volgende generaties in jouw familie, jouw bedrijf en de plek.
En ook als het allemaal prima gaat, maar je ergens nog een diepe behoefte voelt om alsnog afscheid te nemen van jullie dieren of misschien wel van het hele bedrijf. Omdat het toen niet kon, omdat je toen eenmaal in de overlevingsstand stond. Misschien is de tijd er nu wel rijp voor.

Jouw verhaal delen en opstellingen kunnen daarbij helpen.
Want soms is het nodig om een stukje tegen de stroom van het leven in te zwemmen, daar een betekenisvolle oorsprong te vinden en je vervolgens op de kracht van het leven mee te laten drijven. En soms is daar wat moed voor nodig.

We werken in een kleine groep van maximaal 20 personen en alles wat gedeeld wordt die dag blijft binnen de groep in veiligheid en vertrouwen.

Themadag Varkenspest ’97
Vrijdag 4 februari 2022
10.00-15.30 uur
Boekel – N-Br (nadere info volgt)

Deelnemer: € 100 incl BTW
Tweede gezins- of bedrijfslid: € 75 incl BTW
Inclusief koffie/thee, lekkers & lunch

Aanmelden: info@dieuwkeveldwerk.nl of Contact

Voel je welkom.

Blog: ‘Varkenspest ’97
Mijn verhaal: ‘Bedrijfsopvolging’ 

Wanneer de coronamaatregelen het niet toelaten 4 februari samen te komen, wordt de dag verzet. Zie Algemene Voorwaarden